Mire jut idő? A két gyerek mellett otthonról dolgozom, próbálom a lakást irányban tartani (de a végén úgyis a feleségem varrja el a szálakat), és közben a világ felé is vannak kötelezettségeim.

Nem minden divatos kifejezésnek kell bedőlni, de a ’me time’ megér némi energiát. Nem vagyok szakember, csak a környezetemet látom, de ett ugye arról van szó, hogy az ember magára fordít némi időt, miközben más dolga is lenne. Nagyjából. Mert szerintem sokunk ide érti azt is, hogy ez a me time valahogy másod- vagy sokadrendű más dolgokhoz képest. Az elsőrendű dolog az én esetemben a család. Vagy inkább a két gyerek? Vagy csak a kicsi? Hű, ez egyre bonyolultabb, és még sehol nem járunk!

Elmegyek, hogy itt legyek

Tehát már az is nehéz, hogy mi az elsődleges feladat, amihez képest létezik minden más. Szívesen megfejteném, hogy mi ez, de inkább valami ködös masszának meghagynám ezt, hogy kellően rugalmas legyen. Például nyilvánvalóan ide tartozik a gyerekekkel közös játék, a kicsi nevelése, a nagy nevelése, a feleségemmel való felnőtt beszélgetés.

Vagyis ezektől és társaiktól veszek el időt. De hiszen ezek nem a világ legcsodálatosabb dolgai? De! És mégis ott kell hagyni őket néha, akár anyának, akár apának.

Különös vagy nem, de ha néha kiszakadok a hétköznapokból, sokkal jobban látom, hogy merre tart a család, kinek mire van szüksége, és ha más nem, pihen az agyam, ami most, a nyári szünet alatt nagyon sokat jelent. Ez tehát a nemzetközi metime-lobbi üzenete: ne legyél a családdal, hogy jobb legyél a családdal!

***A me time-ot nem fotózom, de a gyerekeimet igen. Ha többet akarsz látni a családunkból, akkor kövess Instagramon vagy Facebookon!

Ezek mind ismert gondolatok, az viszont talán csak a maroknyi gyeses, vagyis társadalmi megegyezés szerint időmilliomos apuka tudja csak, hogy a családdal töltött idő nem az egyetlen mérőszám, hanem a mennyiség is fontos. Én mindkét oldalon álltam már, és ezt tartom az egyik legfontosabb gondolatnak az itthon töltött hónapok után: nem elég otthon lenni, jelen is kell lenni.

Nehezebb napok

Nem szívesen ítélkezem, mert nekem is vannak napjaim (heteim), amikor többet nyomkodom a telefont, kevésbé figyelek a srácokra, szóval tudom milyen, ha nem vagyok fejben otthon. Ez a legváratlanabb pillanatokban tud beütni, és azonnal beindul a spirál: nyomkodok és nem vagyok ott; ettől szarul érzem magam, amitől feszült leszek, amitől menekülnék, és nyomkodok. A megoldás többnyire az, hogy nem vagyok túl szigorú magammal, amitől ki tudok törni a körből.

A jelenlét gondolatát sem én találtam ki először, de annyi bölcsesség van a világon, ami csak egy Coelho-idézetnek tűnik, amíg nem forralod fel, nem erjeszted meg magadban, hogy a végén leszűrd, és magadévá tedd. Én úgy értettem meg, hogy amikor évekkel ezelőtt az államvizsgákra készültem, tanulás közben mindig pécés játékokon törtem a fejem, és amikor pécés játékokkal játszottam, a vizsgák miatt aggódtam. Hát nem egy Nobeldíj-átvevős sztori, de talán érthető a lényeg: azzal kell foglalkozni, amivel épp foglalkozom, különben se ez, se az nem megy.

5×10 perc nem egyenlő 50 perc

És mi köze ennek a metimehoz? Ebből a szempontból a magamra fordított idő a telefonozásokkal elbaszott idő okos felhasználása. Igyekszem nem percekre kiugrani a hétköznapi mókuskerékből, az egyhangúságból, a szülőséggel járó felelősségből, hanem tömbösítve használom fel. Egy óra futás, egy esti sörözés, esetleg egy hétvégi vadkemping miatt kevesebb lelkiismeret-furdalásom van, mint 20 perc facebookozás miatt. Amikor a feleségem volt itthon, őt is mindig küldtem kikapcsolni, szerveztem neki meglepetésutat, mert ha az anyuka (itt: apuka) boldog, akkor mindenki boldog.

Tehát ez lehet a kulcs: sokkal jobban esik valóban kiszakadni, mint csak imitálni a függetlenséget, és lökdösni a gyerekeket, hogy most apának fontos dolga van az instagramon. Oké, de mi van azokkal, akik egész nap dolgoznak?

Legközelebb azt próbálom körbejárni, hogy ez mennyiben érinti az apukáknak azt a 98 százalékát, akik napi 8-10 órában güriznek, nem bubukáznak a gyerek mellett délután, vagyis közelebb vannak a klasszikus családmodellhez. Talán az is kiderül, hogy miért ne a buszsofőr döntse el, hogy anyuka visszamehet-e dolgozni az egyéves gyerek mellől.