Megint elrepült az idő, itt a nyári Apa Magazin, és nyilván nem a legjobb szánkópályákat mutatják be, hanem tuti nyári tippeket. Többek között, mert hát itt azért sok tudás csattog!

Rögtön az elején két rövid hír: az egyik a gyerekvállalásban részt vevő apák kevesebb gyereket akarnak, másrészt hamarosan nálunk is 10 napra nőhet a szülés után járó apaszabadság.

Több idő, kevesebb gyerek?

Az elsőnél közgazdászok vizsgálták a spanyol rendszert, ahol 12 éve vezették be a mai formájú apaszabadságot. Az egyik hatás az volt, hogy a szabadság után is nagyobb eséllyel vettek részt a gyereknevelésben, párjuk pedig nagyobb eséllyel ment vissza a munkaerő-piacra. Viszont azt is észrevették, hogy a szabadságra vonulók körében 7-15 százalékkal kisebb eséllyel született újabb gyerek. Ez ugyan nem várt hatás, de azóta a két hetet tovább bővítették, így jelenleg 5 hét jár az apáknak. Szóval azt sugallja a hír, hogy minél többet vagy a gyerekkel, annál valószínűbb, hogy még egyszer nem vágsz bele. Háhá! Valahol megértem, de biztos, hogy csak valami tévedésről lesz szó.

Két hét szabadság!

A másik hír is érdekes, eszerint az Európai Parlament nemrég elfogadta, hogy 10 nap szabadság járjon az apáknak. Ezt három éven belül kell átültetniük a tagállamoknak saját jogrendjükbe. Azt hiszem, hogy ez nem óriási növelés, de nem is biztos, hogy kell. Maga az, hogy mondjuk a skandináv országok mintáját követjük, nem hangzik rosszul: ott van olyan, hogy a gyerek iskolakezdésééig lehet több részletben kivenni szabadságot, vagyis ha mondjuk az óvodai beszoktatás keményre sikerül, apa otthon maradhat két hónapra. Esetleg tart egy féléves karrierpihenőt, amikor anya is vissza tud menni dolgozni. Ha minden igaz, ezek sokat számítanak a gyerekvállalási kedvben, bár van még pár dolog, amitől potyogni kezdenek a gyerekek, például egy normális otthon ígérete, vagy hogy közel vannak a nagyszülők. Tehát az emelés nem nagy, de jó!

Kemping a kertben

Másik érdekes ötlet a magazinból, hogy kempingezzünk a kertben. Nagyon örülök, ugyanis épp arra készülök, hogy kiképezzem a kétévest és a négyévest a sátorozásra. Ehhez az a tervem, hogy először a nagyszülőknél a kertben edzünk, és pont ezt javasolja a cikk is. Az első tipp az, hogy a srácok állítsák fel a sátrat. Na, ebből arra következtetek, hogy nem ilyen korú gyerekek szüleit célozták meg 🙂 Ettől függetlenül pont így fogjuk csinálni, pakolnak, adják, bedobom őket, hogy bunyózzanak meg az esti gyíkpörköltért. A következő tipp szerint a srácok már itt is sokat tanulhatnak takarékoskodásról és a természettel való harmóniáról.

A harmadik tipp, hogy időben kell kezdeni, mert a tinédzserek már nem igazán kaphatóak az ilyesmire – feltéve, hogy korábban nem volt alapozás! A negyedik tipp az, hogy tanítsam meg őket tüzet rakni, de azt hiszem, ezt úgy értelmezem, hogy megtanítom őket a tűz tiszteletére, vagyis úgy fognak félni a lángoktól, mint a farkasok!

Apák, akik mozognak!

És végül ismét az a megtiszteltetés ért, hogy hús-vér sportoló apukákkal beszélgethettem, akik komoly példát mutatnak a gyerekeiknek. Például Kovács Gergő bázisugró, aki szerint a gyerekei nem lehetnek bázisugrók. Ő is bevallotta, hogy ez talán nem a legjobb hozzáállás, de tuti nem engedi majd ugrani a kölyöket! 🙂

Ott van viszont az expedíciós mászó Suhajda Szilárd, aki 40-es pulzussal mesélte el egy mondatban, hogyan jutott el a nyári túrázásból odáig, hogy jelenleg épp a K2 megmászásához akklimatizálódnak 6000 méteres magasságban. Ő azért is kemény, mert egy ilyen túra 2 hónap, ami alatt rengeteget változik egy olyan kicsi gyerek, mint az övé, aki nemrég volt egyéves. Azt mondta, ha a fia mászni akarna, akkor bízik benne, hogy el tudja majd kísérni.

Ezen kívül még Kropó Péter ironman, Sobel Gábor crossfitter, Beszédes Zsolt túrázó, és még egy csomó dolog van a magazinban, amit érdemes elolvasni!