Azt már láthattátok, milyen egy átlagos reggeli indulásunk. Mint kiderül, nincs sok meglepetés, mert pont olyan, mint a tiétek. Most összeszedtem, milyen a délutáni rutin, nagyjából az óvodai begyűjtéstől egészen fürdésig.

16:15: Anya hazaér, a szülők 10 percbe próbálják sűríteni a kommunikációt egy kései kávé közben.

16:25: Indulás Somáért. Rágó, dörmi, cukrászhab, csülök 12 személyre a zsebben, amivel jutalmazni lehet a fáradt négyévest.

16:32: Érkezés Somáért. Hat órával korábban látott szarvasbogarak helyének megtekintése.

16:33: Érdeklődés a cukrokról. Soma csalódott, mert eszébe jut, hogy négy hónappal korábban egy reggel ígéretet kapott, hogy egy bizonyos csokoládé ritka változatát kapja. Apa jelzi, hogy az élet túl rövid az ilyen csalódásokhoz.

16:55: Érkezés haza, a család egyesülése. Zsigmond lelkesen felkiált és szalad köszönteni a bátyját, Soma hűvösen hárít, majd mesékről érdeklődik.

16:56: Mese nincs, lemegyünk fagyizni.

16:59: Soma mozdulatba fagyva kérdezgeti, hogy mit csinálnak a szarvasbogarak, majd 4 másodperc múlva 40-nel hasal fel a kanapéra. Zsigmond nevet, láthatóan boldog.

17:03: Küzdelem a szandállal, amit már akkor szorosra kell húzni, még mielőtt felvennék.

17:05 Gyerekek szófogadóan ülnek az első lépcsőn, anya rutinosan leemeli a szaros pelenkás zsákot az ajtóból.

17:06 Anya rutintalanul a lakásban felejti a kulacsokat. Visszafordulás.

17:08: Zsigmond sír a lépcsőházban az apa által ott felejtett csörgő-zúgó Thomasos buborékfújó miatt. Kell, de nem lehet.

17:09: Zsigmond a ház előtt szelíden méregeti a pocsolyát, majd kérés ellenére beleugrik a háromnapos, árnyékban felejtett iszapba.

17:10: Zsigmond felkapaszkodik a korlátra, haladás 2 km/h-s sebességgel. Apa büszke a mászótudományra, párhuzamosan migrén fejlődik. Soma vidáman mesél csillagászatról, a lepkék szaporodásáról és a Hungaroringről.

17:14: Fagyizó felkeresése. A gyerekek csokoládét és málnát választanak, mert ezek fogják legjobban össze a ruhát. Zsigmond rolettit kér, majd azonnal összezúzza.

17:26: A gyerekek helyét átveszi Hannibal Lecter és Harris százados a rendőrakadémiából.

17:27: Romok eltakarítása, slaggal zuhany, könyörgés az indulásért és némi irgalomért. A fagylalt elfogyasztása után a gyerekek átlépnek a nehezen motiválható zónába.

17:29: Újabb mászás, bodobácsok felfedezése, döglött borzok megtekintése az előkertekben.

17:37: Érkezés a játszótérre (fagyizótól 132 méterre). Apa felméri a szereplőket, belső kijelzőn zölddel azok a gyerekek, akik jó hatással vannak a srácokra és/vagy le tudják kötni őket. Pirossal a gyerekek, akik bármikor az elmúlt évek során egyszer elvettek valamit vagy vállmagasság fölé dobták a homokot. A listára csak felkerülni lehet, fellebezés nincs.

A távolban gyereksírás, valamint szemgolyó és szemhéj között üveggé olvadó homok sercegése.

17:58: Véget ér a fiúk önálló játéka, jelentős mennyiségű igény érkezik játékok megszerzésére, dolgok megmászására, tudás átadására. Anyaapa állja a sarat.

18:08: Első játékbővítő kör, indulás haza a vízi pisztolyért.

18:18: Anya szökik és feláldozza magát, elmegy vacsoráért, de előtte hazaszalad mosdóba. Meg egy kávéra. Utána megnéz négy részt a This is us-ból. Az idő múlik.

18:25: Tetőzik a játszó, a létszám és őrjöngés összege ekkor legmagasabb.

18:46: Utolsó roham, a távozástól befeszülő játszótéri gyerekek mindent megtesznek, hogy valaki az ügyeleten éjszakázzon fejsérülésekkel, vagy összeomló keringéssel.

18:59: Anya rendes, nem nézi végig a Titanic ismétlését a film pluszon. Van vacsora.

19:06: Második játékbővítő kör, indulás haza a kerékpárokért.

19:10: Szalmaház homokból, önfeledt futkározás, édes (és főképp megválaszolható) kérdések a világ dolgairól. Anyát és apát fülig megtölti a szeretet és a büszkeség.

19:22: A hely kiürül, lehetőség az elmélyült játékra, tücskök-bogarak tanulmányozása, nullára csökken az esélye annak, hogy fejbe rúgnak bőrlabdával. A legközelebbi állapot a saját kert birtoklásához.

19:35: A távozás ideje. Soma elfogadja, Zsigmond csendben ül a földön és polgári engedetkenkedik és erőszakmentesen ellenáll.

19:37: Megtörik az akarat, pucér, félszáraz homokkal borított talpak csattognak a betonon. Az első kerítésnél felszállás a párkányra, a tempó 2 km/h-ra zuhan.

19:45: Lépcsőházban igénybejelentés Thomassal kapcsolatban. Apa szótanulóst kínál Zsigmondnak.

19:48: Indulás föl.

19:49: Második megtorpanás, mégis kell Thomas. Apa magában megígéri, hogy éjjel lejön és felismerhetetlenre tapossa Thomast.

19:52: Érkezés a lakásba. Indul az esti rutin.

***Ha többet akarsz látni a családunkból, hogy a délutáni rutinon kívül mennyire megy könnyen vagy nehezen bármi más, akkor kövess Instagramon vagy Facebookon!