Sokan a reggeli rutin működésében mérik a nevelés sikerességét. Ők valószínűleg nem úgy indulnak el, mint mi. Alább egy átlagos nap perce pontos menete, sajnos túlzás nélkül.

5:00:  Zsigmond üvöltözik, hogy ’Anya/Apa’. Véget ér a mélyalvás.

5:45: Soma megérkezik a szülői ágyba, megkérdezi, hogy mi van a banánban, és hogyan alakul ki a vérrög.

6:00: Anya véres szemmel jelzi a gyerekeknek, hogy csönd, alvás van.

6:05: Anya véres szemmel dühöng a konyhában, kakaót készítve, hogy ezt nem lehet csinálni, aludni kell, és mindenki meg lesz büntetve (majdnem biztos, hogy Apa is).

6:08: Soma érdeklődik, hogy mikor fog az Androméda-galaxis nekiütközni a Földnek, és ha igen, miért. A kakaó már oldódik, anya még nem.

6:10: Zsigmond megtámaszt Apa szemgödrében sarokkal. Valószínűleg ezzel torolja meg, hogy az fél kettőkor lecsittegte, amikor felkelt kínozni, mint egy guantnamói politikai foglyot. Soma megkérdezi, hogy megnézhet-e egy (=négy) Mancs őrjáratot. Nem.

6:16: mindenki a konyhapultnál, gyerekek élénken hangoskodnak, felnőttek szinte élettelenül szivogatják a kávét. Zsigmond bugyborékoltatja a reggeli italt és kacag, Soma húzóra issza a kakaót.

6:22:  Anya-Apa negyedjére kéri meg a gyerekeket könyörögve/könnyezve/őrjöngve, hogy 5 rohadt percig ketten beszélgethessenek.

6:28: az öt perc eredménytelenül telt el. Ezzel együtt mégis véget ér a reggeli roham, csendesedik a csapat, mindenki teszi a dolgát. Játszik, készül, öltözik.

7:05: Anya többször már nem fog szólni, hogy öltözz fel, Soma.

7:08: Anya megint szól, hogy öltözz fel, Soma. Soma flegmán a homlokára csap. Szívességből felöltözik.

7:14: Zsigmond újra megpróbál felmászni a szekrényre, hogy az ott található apró játékok közül többet is egyszerre tudjon a szájába venni.

7:22: Apa többször nem mondja el, hogy srácok, gyertek fogat mosni.

7:28: Apa megint elmondja, hogy srácok, gyertek fogat mosni. Azok szívességből fogat mosnak.

7:32: Apa tusolni megy, anya rosszallása mellett, mert az nem tud készülni. Apa úgy tudja, anya a szokásos időben megy dolgozni. Anya menet közben módosít a terven, és korábban akar menni. Apa nem olvas gondolatot. Apa morog, de fél.

7:49: Apa vörösre izzik a 70 fokos víztől és a szégyentől. Anya morog és nem fél.  1 perc múlva indulni kell, hogy Anya el tudja vinni Somát és időben beérjen. Apa fejben a reggelire készül Zsigmonddal.

7:50: Senki nem indult el.

7:52: Senki nem indult el. A feszültség tapintható, többen egymást nézik.

7:53: Könyörgés és düh, hogy Soma vegye fel a cipőjét. Zsigmond kacsára húzott fél gumicsizmában zajong, hogy kéri a reggeli vitamint.

7:54: Zsigmond kiköpi a rózsaszínű vitamint a világos szőnyegre. Erről nem szól senkinek.

7:55: Soma egyszerre 12 dologra figyel a földön ülve. Nincs köztük az öltözés, de Pókember, a vese működése és két és fél évvel ezelőtti emlékek tárgyalása igen. Anya egyre jobban hasonlít a kitörni készülő Cotopaxi vulkánra.

7:58: Soma mégis visz magával egy apró autót az óvodába, ami a legnagyobb kupac alján volt.

8:02: Csukódik az ajtó, Anya és Soma a lépcsőházban. Soma két emelettel lejjebb is visszaüvölt apának, hogy szia. Apa a konya felé tart, szuszogás után reggelit készít.

8: 07: Csörög a kaputelefon. Cotopaxi felszólítja Apát, hogy nyisson ajtót.

8:13: Esik az eső, úgyhogy Apa viszi kocsival Somát, mellette az izgatott Zsigmond.

8:19: A három fiú beért az óvodába. Mindenki a padon. Zsigmond csizmában áll rajta, Soma mozdulat közben megdermedve bámul egy szüleinek ellenálló középső csoportost. Apa próbál nem tudomást venni a kiscsoportosról, aki az aurájában áll és próbálja megütni. Mármint a gyerek Apát.

8:20: Apa felülemelkedik önmagán, halkan megkéri Somát, és a mélyből szerzett nyugalommal megvárja, amíg Soma átöltözik, pulóverét és cipőjét elpakolja. Magától kezet most.

8:22: A búcsúzási rutin: először egyedül, majd párban térdre fektetett csontropogtatás, ún. hullámvasutazás.

8:25:  Puszi az ajtóban, integetés és grimaszok az ablakban.

8:35: Csukódik az otthoni ajtó. Zsigmond és Apa reggelizik. Ezzel párhuzamosan Anya beér a munkahelyére.

9:05: Apa megtalálja a rózsaszín vitamint belekötve a világos szőnyegbe. Új szavakat tanít Zsigmondnak.

***Ha többet akarsz látni a családunkból, hogy a reggeli rutinon kívül mennyire megy könnyen vagy nehezen bármi más, akkor kövess Instagramon vagy Facebookon!