Az Apa magazin egy dolog miatt rossz: ritkán jelenik meg. Persze kell is idő, hogy egy ennyire patent újságot összerakjanak. Tudom-tudom, csak szerényen, mert én is írok az újságba, de ettől csak még büszkébb vagyok rá. Össze is szedtem a legjobbak cikkeket, hogy ti is tudjatok róla!

Tavaszi ötletek

Például segítség abban, amivel sokan küzdünk: programok. Jó-jó, azért ez nem a spanyol viasz, de mivel állítólag az apák az élményeken keresztül élik meg az apaságot, ezért fontos, hogy mivel töltjük az időt. Állatkert, növényültetés, közös autómosás, önkénteskedés, színház, lakásvásár, sárkányeregetés és még egy csomó ötlet! 940 hétvégéd van összesen a gyerekkel, mielőtt kirepül a fészekből, ezekkel néhányat már egész jól lehet színezni.

Pucéran a gyerek előtt

Én írtam, de nem ez a fontos, hanem a tartalom: apukákat kérdeztem arról, hogy megy otthon a pucérkodás. Belefér, vagy ciki? Bruttó 12 éve írok újságokba, de az Apa magazin előtt nem volt lehetőségem sok megszólalós cikket írni. Pedig nagyon élvezem, mivel összetett feladat. Az nem elég, hogy jókat kell kérdezni, és a válaszokat jól adagolni, de meg kell találni a megfelelő apukákat is. Nekem sikerült, és most újakat is bevontam, és nagyon élvezem. Elkötelezettek, és azonnal válaszolnak, másrészt be lehet nézni az otthonukba. Persze csak képletesen, főleg ebben az esetben, amikor az ablakon keresztül ronda szőrös férfiakat látnék! Most például azt mesélték, hogy Fradi meccsen a vécé visszhangzott a gyerektől, aki azt üvöltötte, hogy „ Apa, jó nagy kukid van”. A kedvencem viszont Zoltán válasza volt a közös fürdésről (ami végül nem került be az újságba): „feleségem indiai zenére, a sötétben szokott zuhanyozni velük néha, azt is imádják.” Egy igazi tudós család, és ennyire menő hippi dolgokat csinálnak!

Bárcsak rólam írnának így az Apa magazinban

Illetve Scherer Péter mesélte el, hogy milyen ember volt az apja. A fickó óriási színész, sok oldala van, és ezt egyre több helyen tudja megmutatni. Minden szava arany, ahogy a “999 mester” apjáról beszél, akit az ő apja miatt nem vettem fel építészmérnökire, és nem volt párttag, “és ettől az elvtől nem független, hogy három és fél évig volt szovjet hadifogságban”. Árad belőle a csodálat és azt hiszem, valami vidám bánat is. Ezért bunkóból az egész oldalt kifotózom.

Azt hiszem, nagyon örülnék, ha 50 év múlva valamelyik fiam így mesélne rólam.

Mikor leszek nagyapa?

És egy érdekes adat a végére az Apa magazinból: egyre később lesznek apák a férfiak. Arról sokat olvasok, hogy a nők később szülnek, meg is fújolom őket az utcán, amikor tehetem (nyugi, viccelek), de a férfiakról ritkán olvasni ilyesmit. A Demográfiai Portrét idézi az Apa, eszerint a huszonéves férfiaknak (férfiak!) csak 10 százalékának van gyereke. A számok szerint átlagosan 32 éves korban észrevehetően megnő a gyerekvállalási kedv.

Én 30 múltam, amikor apa lettem, ami se nem sok, se nem kevés. Viszont azzal sokat foglalkozom azóta, hogy milyen idős leszek, ha Soma például ugyanebben a korban lesz apa. Vagyis 60 évesen leszek nagyapa, tehát az első unokám érettségijekor 78 leszek. Na az nem kevés. Ha pedig Zsigmond második gyereke ugyanúgy születik, mint Zsigmond, akkor az ő érettségijekor 92. Azt hiszem, addigra nekem már nem kell majd helyet foglalni a ballagási ebédnél. Ugye, hogy nem akkora baromság a számolgatás?! Mi például ezért tettük le a cigit 3 éve, és ezért igyekszünk életmódot váltani. Hogy ott legyünk, amikor az unokákra kell vigyázni, másrészt aktívak is legyünk, ne kelljen betolni a lakásba, amikor a muslicák ellepik a szánkat. (Tudom, hogy a gyerekhez kell egy pár és kell pénz/biztonság is, ez nem azoknak szól, akiknél hiányzik valamelyik. Inkább csak emlékeztető, hogy mivel jár a halogatás).

***Ha többet akarsz látni a családunkból, hogy mit csinálok, amikor nem kinyomtatott újságokat fotózok az internetre, akkor kövess Instagramon vagy Facebookon!