Múltkor olvastam, hogy ha a gyerek mellett dolgozol is, akkor csak hasznosan töltheted az alvásidőt. Tehát nincs marháskodás meg használtautó.hu, nincs sorozatmaraton és céltalan lődörgés.

Azt nem mondom, hogy teljesen egyetértek a dologgal, de az biztos, hogy nem a koszos Instagramot kell frissítgetni újra és újra, üres tekintettel, amíg lekopik az ujjad. Jól kell felhasználni az időt, főleg akkor, ha egyre szűkül a napközbeni szabadidő alvásidő. Először nézzük meg, hogy mi is maga a kitöltendő alvásidő.

Amikor a feleségem Goodway polgármesterként átadta a gyermeknevelés túlméretes kulcsát nekem, Tyúkica alpolgármesternek, akkor az egyéves Zsigmond még kétszer aludt naponta. Ez egyfelől kényelmes, viszont kötöttség is lehet, mert nem tudunk olyan szabadon mozogni, ha kétóránként feküdni kell. Végül nem szándékosan, de leszoktattam a délelőtti alvásról, de ha Zsigmond nem bánja, én sem bánom. Mivel egyre kevesebbet járunk babakocsival, vagyis mindig otthon alszik: így nincs városnézés meg csajszis kávézás, amíg a kicsi alszik.

Tehát magamba néztem, mivel telik az idő, amíg a gyermek alszik, és bár vegyesnek, már-már polgárpukkasztónak tűnik a lista, ez csak az egyes tételek felsorolása, azt nem mutatja, hogy melyik mennyi időt emészt fel.

Sorozatok

Elég a kamuból: ha épp nem dolgozni kell, vagy nem tudom rávenni magam, akkor indulhat az Elit alakulat vagy a Trónok harca. Az utóbbiról nemrég írtam a Playboy-ba, és annyira lázba jöttem, hogy újra megnézem az első hét évadot, mielőtt áprilisban indul a záróévad. Igazi guilty pleasure, mert nettó 60 órányi rész van, és ez a 60 óra a lista többi részén fosztogat, dúl, irányítás szerez, befolyásol és erőszakoskodik (talán máris túl sokat néztem).

Alvás

Ezt is bevallom, de még annyira sem szégyellem, mint a sorozatot. Nincs bennem bűntudat. Heti 3-4-szer úgy indul a délutáni alvás (délelőtti ugye már nincs a felbomló napirend miatt), hogy énekelek egy-két dalt, majd befekszem Soma ágyába, és alszom 12-24 percet. Ennyi már pihentet, de még nem szippant be, és mivel gyakran az esti fektetés után is dolgozom (esetleg 1-es pont a listán; ne ítélkezz).  Éjfél előtt ritkán fekszem le, éjjel kétszer ébreszt Zsigmond, hatkor pedig többnyire kukorékol már a nagyobbik kiskakas. Ehhez a bioritmushoz szükségem van a délutáni szépítő alvásra. Tudom, hogy ezért akár gyakorló anyukák, akár a munkaerőpiaci pénisz rossz végére kerülők megvetnek, de csak azért, mert ők nincsenek olyan kiváltságos helyzetben, mint én.

Takarítás

A házimunka lassan kellemes kikapcsolódássá nemesedik, bár alvás alatt inkább csak pakolni szoktam, mert az nem olyan zajos. A srácokat sosem szoktattuk a teljes csendhez alvás közben, azt mondanám, hogy porszívózni nem szoktunk, de mosogatni és zenét hallgatni igen. Ilyenkor tudok például felmosni, ami nekem különleges fejlődést jelent, a lakás feletti közel teljes kontrollt jelképezi. Három egymást követő héten felmosni számomra olyan, mint veterán módban végigvinni a Doom-ot.

Munka

Nem mindig tesz ki olyan sokat, mint amennyit érzek, mégis többet, mint a lista egyéb tagjai. Mivel egyedül intézem a vállalkozás minden részét, a tényleges munkán túl a piszmogás és a papírmunka is az én feladatom. Igyekszem csak olyan feladatokat elvállalni, ami nincs időhöz kötve, és van rá legalább 24 óra. Mivel nem buszvezetéssel vagy érsebészettel foglalkozom, hanem szövegírással, újságírással és social média kampányokkal, így ez többnyire meg is valósítható.  Korábban sokszor halogattam a munkát, toltam, amíg lehet, most azonban gyakran dolgozom előre, és nem esik rosszul. Tudom, hogy néha felborulhat a napirend (betegségek, elmaradt alvásidő, stb.), ezért muszáj haladni.

Olvasás

Ezt azért veszem fel a listára, mert abban bízom, hogy akkor tényleg olvasok majd. Mindig is sokat olvastam, most éppen megteltem. Fél évvel ezelőtt kétszer egymás után olyan erős olvasási élményem volt, hogy most minden könyvre csak flegmázok, ímmel-ámmal lapozgatom, és 100 oldal után is képes vagyok abbahagyni. Eközben még mindig gyűjtöm a használt könyveket, vadászom a lerakatokat és gondozom a katalógust, például beírom a megjegyzés rovatba a Fekete István könyvhöz a benne talált 1969-es üzenetet: „Iminek sok szeretettel gyermeknapra – szüleidtől”.

Futás

Ez nem tiszteletbeli tag, mint az olvasás, de csak hétvégén van rá lehetőség, mivel Zsigmond rosszul viselné, hogy amikor idő előtt ébred, és nem vagyok otthon, hanem pont a környékbeli emelkedőkön kapok infarktust. Fejben már az ultrákra készülök, de a valóság szerényebb. 30-60 nyugodt perc, ami után napokig fel vagyok töltve; pontosabban a hiányát érzem meg, másfél hét után tikkelek, és már nem is emlékszem miért: hát azért, mert nem futottam. Két gyerek mellett akkor kell futni, amikor lehet, nem amikor kedved van. És a listát elnézve, ez minden másra igaz. 

Sütés

Már írtam róla (link), hogy a tét nélküli sütés kiváló program, mert felkészülést és figyelmet igényel, a jutalom pedig magas (úgy értem, a jutalom a sütemény). A felelősség kicsi, mert nem a nagymama 104. születésnapjára készítem a tortát, hanem magunknak. Ha van, eszünk, ha nincs, akkor nem. 

Összefoglalva, igyekszem hasznosan tölteni az alvásidőt, de ha néha-néha összeomlik a tudatosság, akkor sem esek kétségbe. Ezt viszont csak akkor tudom megtenni, ha fogom a gyeplőt, és előre dolgozom.  Atya ég, ha ezt már az iskolában tudtam volna!

***Ha többet akarsz látni a családunkból, például hogyan torpedózza meg a kicsi az alvásidőt, vagy a nagy az esti altatást, kövess Instagramon vagy Facebookon!