Rendhagyó módon nem tévében futó sorozatokról mesélek és kérdezek, hanem valami sokkal sötétebbről: az internetről.

Múltkor a Mancs őrjáratról írtam, amihez özönlöttek a gondolatok, rengetegen írtatok, hogy melyik mese teszi tönkre az életetek, jobbnál jobb konteók jöttek a főszereplők viszonyáról, és sok olyan meséről hallottam, amit -ezek szerint- messzire el kell kerülni.

Oké, a tévé még mindig rossz, ugorjunk. És mi van az internettel? A gyerek megtanulja a számokat oroszul, én közben pihenek, igaz? A nagy túrót! Egyrészt ha meg is tanulja, nem álltathatom magam azzal, hogy bármi megmarad belőle, másrészt

a felnőttekkel eljátszott Pókember-Jégvarázs videók közben elfonnyad, feleződik és kisül a gyerek agya.

Lehetőség szerint kerüljük is a telefonos videózást, de néha bevetjük.

Na de mi a gond a Youtube-os videókkal? Szögezzük le, a tévében is lát marhaságot a gyerek, de ott több a kontroll (pl. hatóságok, más szülők, stb.), illetve ha nem is nézed, de ott vagy, és fel tudod kapni a fejed, ha valaki épp belezi a zombivá változott Peppát. Másrészt telefonozás közben ugyanúgy tizedannyit pislog a gyerek a szükségeshez képest. És amit személy szerint a legkevésbé szeretek, hogy a gyerek függővé válik:

ha elveszed 10 perc után, akkor görcsöt kap, toporzékol, verejtékezik, bezárkózik a szobájába, majd megy, és eladja a nagyanyja tévéjét, hogy anyagot vegyen rajta.

Elkalandoztam kicsit? Lehet, de az biztos, hogy elvonási tünetei vannak a gyerekeknek, ha elveszem a telefont. És a lényeg: mi történik a Youtube-on? Természetesen széles a spektrum, és persze nem mindegy, hogy csendben prüntyög egy kisautó, vagy pedig pelenkás felnőttek játszanak kirúzsozott babákkal. Ha nem figyelek, bármelyikbe belefuthat a gyerek, amíg vasárnap reggel egy extra órát akarok aludni.  Szubjektív lista következik azokról, amelyek megállíthatják a kölyködet a fejlődésben:

Tojásbontás: de miért?

Értem én, van az úgy, hogy az ember vesz egy PS4-et a gyereknek négyéves korában, és amíg betölti a 15-öt, ő játszik vele. Na de amikor Kinder tojásokat bontasz egy T-rex-fejjel? Hát szabad ezt csinálni?

Megtekintés: 68 millió
Kivitelezés: 1/5 – néha meghámozott krumplival készítik a videókat, de ettől csak jobban szeretik a gyerekek
Veszélyfaktor: 2/5 – nem felejti el a családtagok neveit, de okosabb sem lesz tőle
Miért ne nézze: egy videóban több cukor van, mint erősebb Télapóbulin.

Unboxing: helyetted játszik

A tojásbontással közvetlen rokonságot mutatnak a kicsomagolós, összerakós videók, csak sokkal durvább értékű tárgyak kerülnek elő: méregdrága játékok, óriási játékpuskák, százezres legok, amiket jobb esetben gyerekek bontanak és raknak össze.

Megtekintés: 194 millió (!)
Kivitelezés: 3/5 Apa gyakorolja az effekteket, próbálgatja a funkciókat, aztán vesz egy kamerát másfél millióért. Egész jól kezeli, de azért még messze az Oscar.
Veszélyfaktor: 2/5 – semmi különös, de néha apa is beöltözik.
Miért ne nézze: százezrekért lego, elektromos csecsemőquad, 220-ről működő macskaszanatórium?! Hamar cifra tételekkel bővül a születésnapi kívánságlista, ha nem figyelünk.

Mondókák: úton a pokol felé

Ezek a könnyen megjegyezhető kis dalok közepes minőségben ömlenek a Youtube-on. Ez annak köszönhető, hogy mindenki lelopja a másik videóit, hogy aztán rátegyen egy másik nyelvet. Ennek köszönhetően alapszintű orosz nyelvvizsgát tehet a kicsi másfél éves korában, ha túl sokszor bízod a telefonra a nevelést.

Megtekintés: 21 millió
Kivitelezés: 4/5 – a karakterek lágyan mozognak, kevés az ismétlés, nem minden nyamvadt dalt ugyanaz adja elő
Veszélyfaktor: függőség, méghozzá a legdurvább fajtából
Miért ne nézze: korlátlan ideig tudja bámulni a gyerek, és amikor kicsavarod a kezéből a tűzforró készüléket, csak egy idegroncs marad utána

Újrajátszások: ne; egyszerűen ne.

Különösen súlyos a helyzet az élőszerepős, eljátszós videókban: olcsó jelmezbe bújnak a színészek, bérelt helyszínen, közepesen jó megvilágítással vesznek fel borzalmas párbeszédeket. Ismerős valahonnan? Igen, ez pornó, csak pornó nélkül.

Megtekintés: 400.000
Kivitelezés: 3/5 Ugyanazok a világosítók, operatőrök, rendezők, mint a szexfilmben. Egy hónap alatt 200 ilyen filmet lehet elkészíteni.
Veszélyfaktor: az agy egyes részei kikapcsolnak, és talán soha nem jönnek vissza
Miért ne nézze: így fog kommunikálni az iskolában, ahonnan eltanácsolják, és mehet kotorászni a szemétben, miközben pókember-jelmezben dúdol régi bakanótákat

Kerekmese: a hazai siker

A pusztító videók egyszerre idézik a ’80-as évek Polsatos, hangalámondásos filmjeit, a 2000-es évek autotune-paródiáit, és a setét kommunizmus legijesztőbb rajzfilmjeit. Igazi slágergyár a csatorna, szinte mindegyik számával tönkre lehet tenni egy tetszőleges elitóvoda továbbtanulási esélyeit, és bár a Baby Shark feldolgozása, vagy a számolós dal (30 millió megtekintés) is erős, de a legjobban talán a Kukás autófejezi ki, hogy miért olyan veszélyes a nagy dózisban adott Kerekmese:

Mit szállít az autó? Kukát, kukát!
Mit szállít az autó, kukásautó?

A nagy szart. A kukásautó hulladékot szállít, nem kukát.  Ez az autó szállít kukát:

Megtekintés: 15 millió
Kivitelezés: 3/5 – Egységes, de ok ismétlés, darabos kivitelezés, autotune-nal előadott angol mondokák magyarításai. Kodály forog a sírjában!
Veszélyfaktor: függőség, magyar nyelven, vagyis meg tud jegyezni minden egyes szót, amitől még tovább tart a hatás
Miért ne nézze: elveszíti a valóságérzetét, elmaradozik a különórákról, rágja a körmét, ingerlékenyebb lesz, amíg egyszer azon nem kapod, hogy a nevedben akar személyi kölcsönt felvenni egy tabletre

Számolós, ABC-s videók: a youtubos videók crackje

Ezek a videók a legócskább kategóriából jönnek: a beépített 10 effekt segítségével kiegészített videók, amelyek elvileg tanítanak, közben csak lúgban átmossák az agyat. Ez legfeljebb olyan tanítás, mintha egy kutyát kérnénk meg, hogy magyarázza el Pitagorasz tételét, és egy háromszög-vonalzóval rohangálna a kertben a gyerek körül.

Megtekintés: 21 millió
Kivitelezés: 0/5 – félvak oposszumok ablaktalan szobákban kezükre kötött egérrel mozgatnak tárgyakat Paintben
Veszélyfaktor: a gyerek beáll a seregbe, tógás szektát alapít az erdőben, vagy 44 évesen még mindig veletek él, és ugyanezeket csinálja.
Miért ne nézze: megtanulhatja a számokat, de onnantól semmi mást az életben

Ezek a videótípusok rettentő károsak, de még ezer féle létezik, a horrorvideókat például nem is mutattam be. Aranyosak, akik azt mondják, hogy tanítani szeretnének ezekkel a videókkal: a szart, legfeljebb videózni, de még inkább pénzt keresni és reklámozni.

Jó eséllyel eltűnik, mire megkeresnéd, de a gyerek attól még látja: mi volt a legdurvább mese, amibe belefutottál a Youtube-on?

***

Ha érdekelnek a hétköznapjaink, kövess az Instagramon is! Mennek a cuki képek és életbölcsességek, meg magamon röhögök!