Bájos mese a csapatszellemről? Egy ördögi elme játszótere? Kutyautópia? Mögöttem van néhány ezer perc Mancs őrjárat, ezért most elmondom a tutit.

Tudom, a tévé rossz. Én is az vagyok, tovább mehetünk? Igyekszünk korlátok között tartani a mesenézést, akár időben, akár tartalomban, de nem fogom festeni magam, szokott tévézni a gyerek. A kicsit igyekszünk távol tartani a dologtól, de néha rá is fröccsen a hanyatló nyugat cukros löttyéből.

Általánosságban elmondható, hogy egy-egy erősebb mese kitartott akár hónapokig. Ez hagy némi időt felkészülni a bölcsis néniknek, nagyszülőknek, sarki pékségben dolgozóknak. Ha fél évig a Verdák a sláger, a legtávolabbi rokon is el tudja találni, hogy ez nem a hurráoptimista, piszkoscsaló, erkölcscsősz Láng, hanem a karakterfejlődést bemutató, kiváló zenékkel megtámasztott történet. Igen, kicsit nehezen viselem, hogy Villám már a múlté. De akkor mit néz a gyerek? Például Mancs őrjáratot.

Évadok száma: 5
Besorolás: KN (korhatár nélkül)
Hol megy: Nick Jr.

Ha választani kell, ezzel egészen szívesen zsibbasztom az agyam, mert jók a karakterek, elég változatos a történet és Magyarországon is elég sok évad elérhető ahhoz, hogy ne süljön meg az agyam. Az alapállás szerint Kaland Öbölben mindenki szerencsétlen, valószínűleg valamilyen átok ül a városon, ami miatt csupa bolond lakja. Ezen enyhít Kaland Öböl Batmanje, vagyis Ryder, a 10 éves idomár, és néhány, a közszférát és szakmunkásképzőt népszerűsítő kutya (pl. tűzoltó, rendőr, lomis). Ők azok, akik a cselekvőképességét veszített városlakók segítségére sietnek, ezáltal még jobban letérítve őket a felelős felnőttek útjáról. A mese szórakoztató és nem tolakodó, de azért akadnak kérdések bőven.
Miért egy 10 éves fiú menti meg mindig a várost a hátizsákos kutyáival? Miért költenek kutyákra csilliókat, ahelyett, hogy felnőttekre bíznák a mentést? Miért egy olyan nő vezeti a várost, akinek a Tyúkica nevű állata a legjobb barátja? Hogyan tud Ryder, a főnök 2-3 perc alatt profi animációkat készíteni a várost fenyegető veszélyekről? Egyes nemzetközi elemzők (hasonlóan fáradt apukák) szerint lehet, hogy valamilyen titkos kísérlet helyszínét látjuk, ahol a maréknyi kölyökkutya szórakoztatására rendeztek be egy várost tenyésztett idiótákkal. Vagy Ryder egy géniusz, aki mozgatja a szálakat, egyszerre hősként és főgonoszként sanyargatja a várost, hogy az mindig őt hívja, ha baj van? Ha nem ő tervezte a kutyák cuccait, a ketyeréket és az épületeket, akkor ki? Ő hova lett? Jól van?

Ezek a kérdések persze a gyerekben nem merülnek fel, ő csak azt látja, hogy menő cuccokkal dolgozó kutyák repülnek, ugratnak, átalakulnak és megmentenek. Ennek -meg a CIA alacsony frekvencián közvetített üzenetének – köszönhetően ez az egyik all-time kedvenc, legalább másfél éve tart, van párnája, és tavaly Chase-nek öltözött, és hetekig csak abban létezett (én pedig Marshallnak öltöztem ilyenkor, de ezt talán most hagyjuk). Szerencsére még mindig fut az USA-ban, így egy darabig el vagyunk látva utánpótlással.

 

Szülői értékelés

Kivitelezés: 5/5 – minőségi, és nem ismétli önmagát
Főcím: 4/5 – megunható, de nem bántó
Karakterek
: 3/5 – csapaton kívül mindenki hülye, viszont néha bevezetnek új főszereplőket, ami nagyon haladó
Mennyire bugyuta: 2/5 – mindenki hülye, és kiskutyák védik a várost
Mennyi ideig köti le: korlátlan
Mennyi ideig bírom nézni: 40 perc – azért 4 rész után már tikkelek

És te hogy bírod a Mancs őrjáratot? Kellemesen elbugyog a háttérben, vagy vallásos gyűlöletet érzel, ahogy megszólal a Semmibaj, semmibaj*? Dönts, írj, és iratkozz fel a hozzászólásoddal, hogy legközelebb emailt kapj, ha egy mese miatt dühöngök!

Fotó: www.pawpatrol.hu, fb.com/PAWPatrol

*Edit: helyesen semmibaj, semmigond. Kösz!