Nem leszek cinikus, szerintem a karácsony jó dolog. Nem morgok az októberben kirakott karácsonyi díszeken, nem zavar a Reszkessetek, betörők! és kellemesen dünnyögök az All I want for christmasre. Viszont érdekelne, hogy kinek milyen szokásai alakultak ki a gyerekekkel, amelyektől nem tud vagy nem is akar szabadulni.

Ki hozza az ajándékot?

Jézuska, Mikulás, karácsonyi tatu? Vagy ez túl személyes kérdés? Nálunk a sorozatok és filmek miatt mindent a Mikulás intéz, míg amikor én gyerek voltam, a Jézuska csengetett délután 4-kor. Egyelőre még nem merült fel, hogy ki létezik és ki nem, és azt hiszem, bajban is lennénk, ha a nagyobbik rákérdezne. Nálatok hogy ment? Borítottad az asztalt és kitálaltál, vagy egy elképesztően bonyolult hazugságspirállal nyertél magadnak egy kis időt?

Mekkora ajándék?

Az aktuális legókatalógus utolsó három oldaláról minden? Egy babaház élő lóval? Vagy csak két szem ceruzaelem a húsvétra kapott játékhoz? Bocsánat, nem a pénzügyi része érdekel, például

Mila Kunis és Aston Kutcher is azt mondta 2017-ben, hogy ők nem adnak a gyerekeknek ajándékot, mert nem kis seggfejeket akarnak nevelni (nyugi, a nagyszülőktől kaptak a srácok).

Nálunk a család több hullámban találkozik, vagyis legalább 4 kör ajándékozás van, körönként akár 3 ajándékkal. Ez egy jó nagy kupac ajándékot jelent, amiből a három legjobbat használják, további hármat kipróbálnak, de legalább ennyit meg sem néznek. Ez alapján két dolgot csinálunk: egyrészt kevesebb ajándékot kérünk, másrészt eltesszük a ki nem bontott játékokat, és később elővesszük. Nem, annyira nem vagyunk profik, hogy újra ajándékként odaadjuk őket, egyszerűen nem a többivel táruljuk ezeket. Szoktunk agyalni a feleségemmel az összedobós ajándékokon, amivel hamarabb lenne meg a 7000 darabos Ezeréves Sólyom, viszont azt elfogadom, hogy néhányan a családból szívesebben adnak saját ajándékot, amit ők maguk választottak, nem pedig pénzt, amelyekből olyan dolgot veszünk a gyerekeknek, amiknek az átadásán ráadásul nem is lesz ott.

Mennyire csípitek ki magatokat?

Mackóban topogtok a Sláger Fm-en a Fun Fuctory-ra, vagy nyakkendő és fényes lépő, felfelé állított gombostűvel a gallér alatt? Nálunk a feleségem diktál, és szerintem igaza van, amikor azt mondja, hogy ez ünnep, meg kell adni a módját. Ez nagyjából annyit jelent, hogy a srácok inget és kötött pulóvert húznak ajándékozásra és családlátogatásra, nem pedig mackót és kapucnis pulcsit. Azt már én teszem hozzá, hogy lehetőség szerint feszengés nélkül csináljuk.

Mennyire feszes a program?

Mi gyakran utazunk a szüleimhez vidékre karácsonykor, így már egy héttel karácsony előtt fel szoktuk díszíteni a fát és a lakást, hogy otthon is ki tudjuk élvezni a hangulatot. A srácok segítenek, már amennyire tudnak. Soma idén például már pakolta a díszeket,

Zsigmond viszont többször megpróbálta széttépni a fát, és bár apám azt mondta, hogy ki kell kötni damillal, szerintem egy fa se ér annyit, hogy gyerekeket kötözgessünk miatta.

Nálatok hogy megy? Buggyan az udvaron a pörkölt, mellé néhány liter gyomorkeseserű, miközben ki-be járkál a család és a barátok, vagy inkább csak magatok vagytok? Este szökés a Viola presszóba, vagy egy magányos pecázás? Nálunk évekig nagyon erős volt a 25-i buli, asztalon táncolással és borzalmas másnappal, de a gyerekek óta (és nem miatt) mintha már nem lenne nagy igény erre.

Legjobb sztori?

2012. december 24. óta van a kocsiban bikakábel. A budapesti családi ebéd után egy néma autó várt minket a parkolóban, pedig aznap délután indultunk volna vidékre. Anyósom kocsijával hazamentünk a csomagokért, útközben vettünk egy bikakábelt a kúton, és beröffentettük az autót. Amivel aztán autópályán vontattunk, mert az egyik pihenőben összeszedtünk egy családot. Valami pancsolt üzemanyaggal próbáltak közlekedni, aminek a vége az lett, hogy a szentestét majdnem egy bolt nélküli parkolóban töltötték. Mondtam, hogy tejköd volt, és ekkor jártam kb. 1000 levezetett kilométernél a friss jogsimmal?

Nagyon érdekelnek ezek a dolgok, mert mindig lehet máshogy csinálni, és ebből rengeteget lehet tanulni. Hogy akkor miért nem így csináljuk a dolgainkat? Mert ha nem bízol magadban, akkor megijeszthet, ha mások másképp csinálják ugyanazt, mivel neked ragaszkodnod kell a saját valóságodhoz, különben még annyi sem lesz biztos, mint előtte.